TORSDAG 01 JULI
Fotball-EM
I dag er det semifinale i fotball og Hellas spiller. Hvordan går det tro? Vent og se!
På formiddagen gikk vi ned på stranda som vanlig og tok det med ro. Nesten hele dagen ble tilbrakt der, bare avbrutt av lunsj når magen mente at det var på tide med noe mat. Senere på kvelden bestemte vi oss for å ta en tur inn til Rethymnon for å spise meze. For de som ikke vet hva det er så er det en samling med mange småretter. Man får altså litt av alt mulig. Kjempegodt.
Damene er klare til å gå på byen og vi skal inn til Rethymnon for å spise meze og oppleve litt av stemningen under semifinalen..
Vi spiste på restauranten som lå rett ved festningen i Rethymnon. Uteserveringa hvor vi satt ligger helt ut mot sjøen og vi kan se rett ned på bølgene. Selve restauranten ligger på andre siden av veien og kelnerene springer som gale mellom biler og busser med mat og drikke. Fartsgrensene her finnes nok, men at noen skal følge de går ikke.
Det var veldig stille på pubene rundt omkring, alle satt rolig og så på storskjermer eller TV. Vi gikk forbi et par utesteder som ikke hadde TV og det var ikke en eneste gjest der. Vi fant oss et rolig sted nede på havna hvor det var storskjerm. Alle satt og så på den, men vi fikk et bord ved bryggekanten hvor vi kunne sitte i fred. Vi så ikke skjermen fra der vi satt og altså satt vi i fred. Vi kunne følge med på reaksjonen til de andre og det var gøy å se hvordan de jublet, klappet og levde seg med i spillet. To omganger gikk og ingenting skjedde. Når så ekstraomgangen begynte og det til ble corner, kunne man virkelig høre den berømte knappenåla. Jeg bet i det sure eplet, reiste meg og tittet rundt hjørnet for å se skjermen. Det var som om hele Hellas holdt pusten, i hvertfall var det ingen som sa noe her i Rethymnon. Ballen ble lagt i hjørnet og spilleren tok fart og sparket til ballen. Den fløy innover som en målrettet svale og der var den bare i mål. Et lite øyeblikk stod verden stille, så eksploderte den.
Gatene ble oversvømmet av mennesker på et blunk og fyrverkeritet dro til værs. Det gikk bare sekunder fra seieren var et faktum til de første rakettene ble avfyrt. Brannvesenet hadde ikke lagt noen retningslinjer på forhånd tror jeg, men det hadde nok ikke hjulpet. Raketter skal normalt skytes opp kontrollert av voksne edruelige personer, har vi ikke fått med oss det hjemmefra? På Kreta er det ingen som har hørt om slike regler og rakettene ble antent inne på restaurantene av ikke fullt så voksne eller edruelige personer. De, rakettene altså, for mellom bord og stoler og stakk ut i nattemørket hvor de ikke kunne gjøre noe veldig galt, men enkelte smalt av inne også. Morsomt. Det ble ingen branner så vidt vi kunne se og høre.
Slik kan det også se ut når noen skal feire en seier i fotball. Hele familien ut på motorsykkel. Trafikken må vel nærmest karakteriseres som kontrollert kaos. Sykler sneglet inn og ut mellom biler, alle tutet klappet hverandre på skuldrene og stemningen var topp. Det var ingen oppslag om hærverk o.l i avisen dagen etter. Det virker som om det er på hjemlige trakter eller de steder hvor enkelte hooligans reiser hvor det er slike problem. Her pågikk festen mesteparten av natta, det hørte vi lett på grunn av alle bilene som lå på hornet. Litt vanskelig å sove denne natta, men pytt, jeg er på ferie.