Søndag morgen opprant og vi tittet spent ut av vinduet for å se hvilket vær dagen hadde å by på. Bare tull, her nede er det nesten alltid sol. Hjemme kan vi titte ut og lure på hva skal man kle seg med i dag?. Her kan man gå ut med den forvisning om at man blir brent som en gris hvis man ikke smører seg inn med noe som blokkerer sola. Jo høyere faktor dess hvitere blir man. Hvorfor drar man egentlig til syden for å bli hvit? Nei, brun skal man bli. Nå er det nok noen som har misforstått litt og trodd at det viktig med en indre brunfarge. Det pussige er at vi enda ikke har sett noen av dem, men den som lever får se.

Supermarkedet
Frokost blir handlet inn på nærmeste supermarked, det vil si en butikk på 3*3 meter. De større er virkelig supermarkeder og da er det kanskje 10*10 meter til rådighet med varer. Plass til de som skal handle har man visst ikke tenkt på, men det blir koselig og intimt av slikt. Betjeningen smiler, nikker og er veldig hjelpsomme. Man føler seg velkommen selv om følelsen av sild i tønne er nærliggende når mange andre turister også skal inn samtidig. Jeg synes selv jeg er litt for omfangsrik, men han jeg møtte i formiddag var en mastodont i forhold til meg. Her var det en tykkelse midtskips som tydet på stor tonnasje. Han tok hele bredden mellom hyllene og å passere ham var det bare å glemme. Jeg gjorde helomvending og søkte tilflukt i neste hyllerad. Der skimtet jeg kassa og kunne komme meg ut via stabelen med ølbokser og vann.. To slike skuter og butkken hadde vært hermetisk lukket. Det er merkelig hvordan enkelte oppfører seg på ferie. De vralter inn og ut av matbutikken i små badebukser og svette kropper uten noe på overkroppen. Hadde de enda bare gått rett inn for å handle og deretter ut igjen så hadde det kanskje ikke vært så galt, men all klemminga på maten er ikke bra. Særlig grønnsakene må jo ha en kjærlig klapp før de går videre. Du kan liksom høre tomaten stønne under et to tonns trykk av en neve. Jeg har ikke lyst til å bringe med meg den tomaten hjem etterpå selvom den var ganske deprimert og trengte hjelp. Jeg fikk nå handlet litt mat til oss og dro hjem for å lage frokost. Her sitter en glad gjeng på verandaen i morgenskyggen og nyter ferien.
Etter frokost tok vi en liten spasertur i Platanes for å se oss litt rundt. Stedet ligger bare noen få kilometer utenfor Rethymnon og virker som et ganske rolig strøk.

SØNDAG 27
Tor Bjarne er tørst og lesker seg med litt flaskevann. Temperaturen var ikke så høy enda, men vi kjente at den var på vei oppover skalaen. Bleke nordboere holder seg til skyggesiden på sin første dag i syden.
Damene er klare for en liten runde i butikkene og skuer utover slagmarken for å se hvordan de skal angripe den. Slagplanen er nok klar.
Fra hovedgata i Platanes. Det krydde av slike små tavernaer. De serverte mat og drikke og ble til deilige oaser når man spaserte gatelangs på kvelden.
Det er nok av handlemuligheter her og prisene er ganske bra i forhold til Norge, men det er helt tydligvis turistpriser allikevel. Bare man går inn i en sidegate så faller prisene og den lokale befolkningen finner du nok også kun i de butikkene. Langs promenaden, hvis man kan kalle det slikt er det stort sett bare turister som beveger seg. I gatene farer biler og mopeder forbi som om de alle er stjålet. Fotgjengerfeltet virker ikke som hjemme, her må man virkelig se seg for før man krysser gata. Lyskryss her har egen kodeks her. Grønt er kjør, gult er en fin farge og rødt betyr at man kanskje bør se seg for. Enkelt ikke sant, hvorfor legge så mye vekt på det som vi gjør i Norge?

De hadde mye fin keramikk her nede. Flere steder langs gata var det store utsalg av keramikk og det til pene priser også.
Kortis om Kreta:

Vinder, det blåser alltid her. Nordkysten blir temperert av den nord-vestlige og kjølige meltemien. Den kan blåse i flere dager i trekk, noe vi fikk merke. Første uka bra, andre uka bare vind!

På sydsiden av øya kommer vinden fra Sahara og heter sjirokkoen. Den er svært ubehagelig sies det, da den blåser sand og støv innover alt. Ikke populær vind med andre ord.
BADING
Senere på dagen bar det rett på stranda og her var det deilig. Fin strand og ramsalt hav.Her er Stine, Karin og Tor Bjarne i full lek i bølgene.